پرورش هوش و روانشناسي كودكپرورش هوش و روانشناسي كودك، تا این لحظه: 11 سال و 5 ماه و 27 روز سن داره

سایت تخصصی پرورش هوش و روانشناسی کودک نوانديشان اهواز

چگونه خلاقیت را در کودکان پرورش دهیم؟

1391/10/12 23:55
4,113 بازدید
اشتراک گذاری

اگر بزرگسالانی خلاق و با قوه تخیل می خواهیم، باید از سال های اولیه زندگی آن ها برای این کار برنامه ریزی ...

مامان نیروانا عزیز نظر داده : توي يه سميناري كه پيش از اين توسط دكتر اسلامي روانشناس موفق و صاحب نظر كشورمون برگزار شده بود ميگفتن از نشانه هاي خلاق بودن كودك اينه كه كاري رو كه ز پيش در قبال شيئي تعريف شده انجام نده و يه فعاليت جديد در مورد هر چي از خودش دربياره. البته اينو توي دوره ي خلاقيتي كه خودمون هم شركت كرده بوديم گفته بودن. مثلاً بجاي چيدن لگوهاي بازي پرتشون كنه هوا و يا .... و يكي از راههاي پرورش خلاقيت رو اين دونستن كه دامنه ي عمل و تجربه رو براي بچه هامون وسعت بديم و هي براشون تعريف و محدوده قرار نديم.
من خودم فكر ميكنم نيروانام تا حالا خلاق بوده و نشونه هاي خوبي از اين امر درش ميبينم. همين ديشب باباش ميگفت يكي از بادكنكاي زرورقي كه شكل درازي رو داشته روش نشسته و بعدش دويده از توي اتاقش چوب بلز (زلفون) رو آورده و مثل پاروي قايق گرفته دستش و مثلني پارو زده. خيلي چيزا درش ميبينم كه الان يادم نيست ولي خدا رو شكر ميكنم كه تا حالا توي اين زمينه خيلي راهنمايي شدم. همچنين يه مطلب در اين زمينه هم از يه منبع ديگه خونده بودم كه توي وبلاگ نيروانام با ذكر منبع گذاشتمش. اينجام لينكش رو ميذارم :
http://nirvana.niniweblog.com/post153.php
با آرزوي گسترش آگاهي براي همه

اگر بزرگسالانی خلاق و با قوه تخیل می خواهیم، باید از سال های اولیه زندگی آن ها برای این کار برنامه ریزی کنیم. کودکان را برای زندگی تربیت می کنیم و هر خصوصیتی را که دراین سن در آنان تشویق کنیم با آنان می نماید.

 

اگر خلاقیت و قوه تخیل آنان را تشویق نکنیم، کودکان به بزرگسالانی خلاق تبدیل نمی شوند.

 

خلاقیت یعنی برقراری ارتباط بین آن چیزهایی که قبلاً ارتباطی به هم نداشت؛ این خصوصیت به نحوی معنادار در همه سنین و مراحل رشد دیده می شود. فرآیند خلاق دربرگیرنده انتخاب، استدلال و تفکر عمیق است و مستلزم خلاصه کردن اطلاعیه ادراکی و تغییر و تبدیل آن به شکلی تازه است آدم های خلاق منفعل نیستند. هر چند که ما برای خلاقیت ارزش قایلیم و می خواهیم آن را تشویق کنیم، ولی ممکن است بعضی ها کودکان خلاق را مزاحم بدانند زیرا زیاد سوال می کنند و می خواهند به جای پذیرش دیدگاه بزرگسالان اطرافشان ، امکانات دیگر را بررسی کنند.

 

ویژگی های خلاقیت در کودکان خردسال:

تعریفی که از خلاقیت و تخیل آورده ایم بر کشف تازه و بر ارتباط دادن بین آن چیزهایی که قبلاً با هم ارتباط نداشتند و بر توانایی درونی کردن ادراکات با توسل به تخیل تاکید دارد، اما چگونه می توانیم این تعاریف را به کودکان خردسال ربط دهیم؟

 

غالباً چیزهایی که آن ها کشف می کنند تازه نیستند و مدت ها آدم های دیگری کشف شان کرده اند ولی این کشفیات برای کودک تازگی دارد. خلاقیت در کودکان یعنی اولین باری که ارتباطی را که قبلاً کشف نکرده بوده اند، کشف کرده اند. آنریزگ و یالونگو (۱۹۹۳) در تعریف خلاقیت در سالهای اولیه کودکی راه های زیر را پیشنهاد می کنند.

 

کودکان خلاقند در صورتی که:

 

کاوش کنند و بیازمایند.

 

مدت طولانی بر روی یک تکلیف تمرکز کنند.

 

به آشفتگی نظم بدهند و با پدیده ای قدیمی و آشنا کار تازه ای کنند.

 

با تکرار، چیز تازه ای بیافرینند.

 

برای تربیت تخیل و خلاقیت در کودکان باید مطمئن شویم که کودکان به تجارب گسترده ای دسترسی دارند تا از طریق آن بتوانند خلاقیت و تخیل خود را رشد دهند. یکی از راه های گسترده تر کردن تجارب کودکان، استفاده از محیط اجتماعی است. محیط اجتماعی بخشی از تجربه هر روزه کودکان است که والدین و مربیان می توانند از این محیط برای افزودن به غنای تجربیات کودک استفاده کنند.

 

در این جا به چند مورد که والدین و مربیان می توانند برای پرورش خلاقیت و تخیل کودکان در محیط اجتماعی بدان توجه داشته باشند اشاره می کنیم.

 

۱ – درباره جنبه های مختلف محیط اجتماعی و امکاناتی که برای خلاقیت و تخیل ایجاد می کنند فکر کنید.

 

۲- ممکن است با بچه ها به پارک یا بیرون شهر بروید. در هر حال مطمئن شوید که کودکان دقت کافی برای مشاهده، تبادل نظر و ثبت محیطی که به دیدن آن رفته اند دارند.

 

۳- اگر به محل های کار می روید مثل مغازه یا ایستگاه آتش نشانی ابتدا با افرادی که در آن جا کار می کنند حرف بزنند و مطمئن شوید که آن ها از این که شما به آن جا می روید رضایت دارند.

 

۴- با افرادی که در منطقه شما می توانند شما را از وقایعی مثل جشن ها مطلع کنند در تماس باشید تا کودکان بتوانند از قبل خودشان را آماده کنند.

 

۵- درباره لوازمی که کودکان ممکن است به آن نیاز داشته باشد فکر کنید، برای مثال یک ذره بین برای دیدن جزئیات گیاهان و سطوح

 

۶- توانایی بالقوه چیزهای آشنا را نادیده بگیرید نگاه کردن به ساختمان هایی که کودکان در آن هستند از دیدگاهی خلاقانه و پر تخیل چشم کودکان را باز می کند.

 

آنان می توانند مواد مختلفی را که به کار می برند شناسایی کنند و تصمیم بگیرند که چرا مواد خاصی برای مقصود خاصی به کار می رود. آنان می توانند عناصر هنری – طرح ها، شکل ها و رنگ ها را ببینند و دریابند چگونه آنها تک تک و با هم به کار می رود. آن ها می توانند کیفیت زیبایی شناختی ساختمان را ارزیابی کنند. چه احساسی به آن ها دست می دهد؟ چه حوزه هایی را بیشتر دوست دارند و چرا و چگونه چیزها را تغییر می دهند؟

 

منبع:ketabak.org

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (1)

مامان نيروانا
12 دی 91 15:33
توي يه سميناري كه پيش از اين توسط دكتر اسلامي روانشناس موفق و صاحب نظر كشورمون برگزار شده بود ميگفتن از نشانه هاي خلاق بودن كودك اينه كه كاري رو كه ز پيش در قبال شيئي تعريف شده انجام نده و يه فعاليت جديد در مورد هر چي از خودش دربياره. البته اينو توي دوره ي خلاقيتي كه خودمون هم شركت كرده بوديم گفته بودن. مثلاً بجاي چيدن لگوهاي بازي پرتشون كنه هوا و يا .... و يكي از راههاي پرورش خلاقيت رو اين دونستن كه دامنه ي عمل و تجربه رو براي بچه هامون وسعت بديم و هي براشون تعريف و محدوده قرار نديم.
من خودم فكر ميكنم نيروانام تا حالا خلاق بوده و نشونه هاي خوبي از اين امر درش ميبينم. همين ديشب باباش ميگفت يكي از بادكنكاي زرورقي كه شكل درازي رو داشته روش نشسته و بعدش دويده از توي اتاقش چوب بلز (زلفون) رو آورده و مثل پاروي قايق گرفته دستش و مثلني پارو زده. خيلي چيزا درش ميبينم كه الان يادم نيست ولي خدا رو شكر ميكنم كه تا حالا توي اين زمينه خيلي راهنمايي شدم. همچنين يه مطلب در اين زمينه هم از يه منبع ديگه خونده بودم كه توي وبلاگ نيروانام با ذكر منبع گذاشتمش. اينجام لينكش رو ميذارم :
http://nirvana.niniweblog.com/post153.php
با آرزوي گسترش آگاهي براي همه


ممنون از نظر خوبتون