پرورش هوش و روانشناسي كودكپرورش هوش و روانشناسي كودك، تا این لحظه: 11 سال و 5 ماه و 25 روز سن داره

سایت تخصصی پرورش هوش و روانشناسی کودک نوانديشان اهواز

پرسشو پاسخ(نقش همبازی ها در رشد شخصیت کودک)

1392/2/19 15:05
4,292 بازدید
اشتراک گذاری

من در رابطه با همبازي بودن پسر 1 ساله ام با دختر عمه 2 سال و نيمه اش كه به شدت لجبازه و حركات ناشايست انجام ميده نگرانم چون ميدونم الان براي پسرم سنيه كه از طريق مشاهده ياد ميگيره جديدا كارهاي اونو تكرار ميكنه آيا امكانش هست با اون همبازي باشه ولي رفتارهاي بد اون رو ياد نگيره ممنون ميشم راهنماييم كنيد.


 نقش همبازی ها در رشد شخصیت کودک   

در عین حال که وجود رابطه ای صمیمی و همبازی شدن با بزرگسالی مهربان برای ایجاد احساس اعتماد و ارزش، رفع نیازمندی ها، پاسخ به پرسش ها و حل مشکلات کودک الزامی است، کنش متقابل با کودکان دیگر نیز در این فرایند نقشی عمده بازی می کند...

 

 همسالان و همبازی ها در شکل گیری شخصیت، رفتار اجتماعی، نظام ارزشی و نحوه نگرش های یکدیگر دخالت دارند.
کودکان به وسیله سرمشق دهی و سرمشق گیری در مورد اعمالی که تقلید کردنی است و با ارزشیابی فعالیت های یکدیگر و بازخوردی که به یکدیگر می دهند، در همدیگر تاثیر می گذارند.
کودکان بسیاری از مهارت های اجتماعی را از راه کنش متقابل یکدیگر یاد می گیرند. آنان می آموزند که چگونه چیزی بدهند و چیزی بگیرند؛ در فعالیت های دسته جمعی شرکت کنند؛ از جنب و جوش و تماشای دیگران لذت ببرند؛ احساسات دیگران را درک کنند؛ توانایی های خود را ارزیابی کنند؛ اعتماد به نفس کسب کنند و به تدریج از خانواده مستقل ، و با جامعه سازگار شوند.
مراحل رشد و تکامل کودکان در انتخاب همبازی


(6 تا 8 ماهه)

کودکان 6 تا 8 ماهه بیشتر با محیط بازی شان سرو کار دارند تا اسباب بازی یا همبازی خود. در این دوره معمولاً، به کودکان دیگر توجه نمی شود. هنگامی که تماس با کودک دیگر به وجود می آید، اگر این تماس دوستانه باشد، چیزی بیش از لبخند زدن، یا احتمالاً گرفتن کودک دیگر دیده نمی شود. و وقتی برخورد پرخاشجویانه ای به وجود آید، بیشتر به صورت کلی ظاهر می شود که ممکن است به شکل تلاش در گرفتن اسباب بازی از دیگری بروز کند.


(9 تا 13 ماهه )

کودکان، از 9 تا 13 ماهگی، بیشتر به اسباب بازی توجه دارند تا همبازی.
از آن جا که کودکان در این دوره به اسباب بازی خیلی اهمیت می دهند، به دعوا بر سر آنها با کودکان دیگر گرایش دارند. بر خلاف مشاجرات قبلی، دعوا شخصی تر می شود، هر چند باز هم اسباب بازی بیش از همبازی مرکز توجه است؛ یعنی هنوز خصومت واقعی به میان نیامده است.
معمولاً کودکان کوچک تر تمایل دارند به تنهایی بازی کنند و هنگامی که با اسباب بازی های خود مشغول هستند، نظارت شخصی بزرگسالان که آنان را دوست دارد، برایشان لذت آور است.

(14 و 18 ماهه)

کودکان بین سنین 14و 18 ماهگی طرز تلقی خود را نسبت به همبازی های شان تغییر می دهند و چون نیازهای مربوط به اسباب بازی تا حدود زیادی ارضا می شوند، مشاجرات با دیگران نیز کاهش می یابد.

(19 تا 25 ماهه)

برای کودکان 19 تا 25 ماهه اسباب بازی و همبازی ها اهمیت بیشتری می یابد و ارتباط اجتماعی بیشتر می شود. کودکان، برای انطباق با وضع همبازی شان، رفتار خویش را تغییر می دهند.

(دو تا سه ساله)

کودکان دو تا سه ساله، معمولاً دوست دارند در نزدیکی یکدیگر بازی کنند و هر کدام با اسباب بازی ها و کارهای خودشان مشغول باشند. در حقیقت، تمایل دارند که به تنهایی و در میان جمع کودکان بازی کنند. در این مرحله (دو تا سه سالگی) تمایلی به سهیم کردن دیگران در اسباب بازی هایشان ندارند؛ چون هنوز مفاهیم قرض دادن و حس مالکیت در آنان به خوبی شکل نگرفته است و از سوی دیگر می ترسند که دیگران اسباب بازی هایشان را بشکنند و یا خراب کنند.

(چهار ساله)

کودک چهار ساله دلش می خواهد با دیگران معاشرت کند، ولی هنوز آماده نیست مشکلاتی را که میان او و همبازی اش به وجود می آید حل کند و حتماً باید بزرگ تران در این کار دخالت کنند. کودکان چهار ساله بیشتر تمایل دارند با چهار سالگان بازی کنند.
آنان به گفت وگوهای دور و درازی می پردازند و نقشه های طویلی می کشند و اغلب میانشان نزاع در می گیرد و آخر کار خود را حق به جانب می پندارند.

(پنج و شش ساله)

کودک، از پنج و شش سالگی به بعد، می تواند همبازی مناسبی برای خود پیدا کند. در ابتدای این مرحله، کودک معمولاً ستیزه جو و به هنگام بازی خود خواه است. اما نباید اجازه داد این صفات جزو خلق وخوی همیشگی آنان بشود. لازم است کم کم راه و روش سلوک و سازش با بچه های دیگر را یاد بگیرند. آنان وقتی با همدیگر بازی می کنند، با هم حرف می زنند و اغلب به کمک هم در بازی ادامه می دهند. آنان، با کارهای مشترکی که انجام می دهند، تجاربی را از یکدیگر می آموزند و فواید همکاری و کارهای مشترک را درک می کنند.
منبع:تبیان
ویرایش و تلخیص:آکاایران

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (6)

زيبا
19 اردیبهشت 92 15:43
ممنون از توجه و وقتي كه گذاشتيد ولي انگار من نتونستم دليل نگراني و سوالم رو به خوبي بيان كنم منظورم اينه كه چطور برخورد كنم تا رفتار هاي زشت رو ياد نگيره
با سپاس فراوان


مامان عزیز شما کاری نمتونید بکنید فکر کنم اون مطلب به صورت گویا همه چیز رو توضیح داده بود . در اثر رابطه این رفتار مطمئنا آموخته میشه متاسفانه
زري
19 اردیبهشت 92 16:35
ممنونم از اطلاعات فوق العاده مفيدي كه ثبت كرديد موفق باشيد.
مامان
20 اردیبهشت 92 13:03
سلام لطفا راهنماییم کنید
پسرم 2/5 سالشه از بچگی آب نمیخورد برای اینکه اب بخوره با کمی عسل قاطی میکردم بهش میدادم ولی الان هم دیگه ول نمیکنه آب و عسل میخوره چطور میتونم این عادتو ازش بگیرم ممنون


دوست عزیز باید این عدت رو کم کم ازش بگیرید و هر سری میزان عسل رو کم و کمتر کنید تا به صفر برسد .
zohre,mamane kiyan
21 اردیبهشت 92 9:59
وب سایت بسیار خوبی دارید... من شما رو لینک کردم لطفا من رو هم جز طرفداران خودتون لینک کنید
رومینا
21 اردیبهشت 92 12:29
ممنون از مطلب مفیدتون با تشکر
رومینا
21 اردیبهشت 92 12:55
سلام خسته نباشید . ببخشید من نمی دونستم کجا باید سئوالم رو مطرح کنم مجبور شدم همین جا بنویسم . پسر من رادوین الان 11 ماهه هست تازگی ها خیلی لج بازی میکنه با وجود اینکه همه چیز رو دستش میدم از دستش نمیگیرم فقط وسایل خطرناک رو از جلو دستش برمیدارم ولی گاهی اوقات که میام ازش بگیرم جیغ و گریه و لج بازی و خودزنی میکنه به نظر شما اقتضای سنش هست؟


دوست عزیز از مقسمت موضوعات بخش کودک و لجبازی رو مطالعه کنید لطفا