پرورش هوش و روانشناسي كودكپرورش هوش و روانشناسي كودك، تا این لحظه: 11 سال و 5 ماه و 14 روز سن داره

سایت تخصصی پرورش هوش و روانشناسی کودک نوانديشان اهواز

عواقب تنبیه بدنی درکودکان

1391/10/9 15:24
4,410 بازدید
اشتراک گذاری

چه احساسی دارید وقتی فرزندتان از مدرسه برمی گردد و از تنبیه بدنی خودش توسط معلم شکایت می‌کند؟ تنبیه بدنی به هرگونه ضرب و جرح ...

یه مامان مهربون نظر داده: سلام دوست من.به نظرمن اگه تنبیه به شکل بدنی اصلا تاثیرنداره و کودک رو ترسو و فراری از خانواده وفردی عقده ای بار می اورد.ولی تنبیه زبانی یا اجتماعی که یک نوع تشویق غیر مستقیم است و راه درست را به کودک نشان میدهد.
http://angoor.niniweblog.com/

 

چه احساسی دارید وقتی فرزندتان از مدرسه برمی گردد و از تنبیه بدنی خودش توسط معلم شکایت می‌کند؟ تنبیه بدنی به هرگونه ضرب و جرح یا رفتار غیرقابل قبول اطلاق می‌شود! اکنون باید چه کار کنید؟

آیا از این سیستم انضباطی حمایت می‌کنید یا با دلسوزی و همدردی درباره اتفاقی که افتاده با فرزندتان حرف می‌زنید؟ این تجارب بر سلامت روحی کودک تاثیر می‌گذارد، دوران رویایی کودکی را بر هم می‌زند و آینده او را نیز خراب می‌کند. همگی ما درباره تنبیه بدنی شدید کودکان در برخی مدارس یا حتی خانواده‌ها شنیده‌ایم! فقط تصور کنید یک کودک چگونه می‌تواند با چنین پدر و مادر و معلم سختگیری کنار بیاید! بررسی‌ها نشان می‌دهد کودکانی که تنبیه بدنی می‌شوند در دوران بزرگسالی بیشتر پرخاش می‌کنند. آنها از کتک زدن به عنوان ابزاری برای درس دادن به دیگران استفاده می‌کنند و در نتیجه زندگی مشترک خشونت‌آمیزی خواهند داشت. این کودکان بیشتر از سایرین قربانی سوء استفاده، جرم و جنایت و خشونت می‌شوند. شما به عنوان یک پدر یا مادر مسئول باید از عواقب تربیت کودک خود به وسيله تنبیه بدنی آگاه باشید. بنا به عللی که خواهید خواند شما نباید کودک خود را کتک زده یا تنبیه بدنی کنید.

فرزند شما نیز در آینده کتک کاری می‌کند

تنبیه بدنی کودک او را به یک فرد مهاجم تبدیل می‌کند. بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد بین تنبیه بدنی کودکان و رفتار خشونت‌آمیز و پرخاشگری آنها در دوران بزرگسالی ارتباط وجود دارد. بیشتر مجرمان افرادي هستند که در دوران کودکی مورد ارعاب و تنبیه بدنی واقع شده‌اند. این قانون طبیعت است که کودکان از شیوه‌های تربیتی والدین، معلمان و بزرگترهای خود درس می‌گیرند.

کودک رفتارهای منفی را از شما می‌آموزد

کودکان چیزهای زیادی از طبیعت و آدم‌های پیرامون خود یاد می‌گیرند اما باز هم پدر و مادر مهم‌ترین الگوهای زندگی آنها هستند! امروزه والدين آنقدر مشغله کاری دارند که فرصت ندارند وقت خود را با فرزندان‌شان بگذرانند. وقتی پدر یا مادر خسته از سرکار به خانه باز می‌گردد و می‌بیند فرزندش هنوز تکالیف مدرسه‌اش را انجام نداده، عصبانی می‌شود و به شیوه‌های انضباطی مانند فریاد کشیدن و کتک زدن او متوسل می‌شود. این کار، غلط و ناجوانمردانه است.

کودک روش‌های حل اختلاف را یاد نمی‌گیرد

تنبیه بدنی، حواس بسیاری از کودکان را پرت می‌کند. به این ترتیب آنها دیگر یاد نمی‌گیرند با شیوه‌های اجتماعی قابل قبول اختلاف خود با دیگران را حل کنند. وقتی کودکی تنبیه بدنی می‌شود، احساساتی مانند خشم، ناامیدی و ترس بر روح و روان او حاکم می‌شود. ممکن است او افکار انتقام‌جویانه در سر خود بپروراند و دیگر یاد نگیرد چگونه با موقعیت‌های مشابه روبه‌رو شود. او هرگز یاد نمی‌گیرد در آینده چطور باید از پس یک اتفاق ناگوار بربیاید بنابراين به یک فرد خشن تبدیل می‌شود.

کودک ممکن است آسیب ببیند

تنبیه بدنی از بسیاری جهات می‌تواند خطرناک باشد، مثلا اگر در اثر خشم به صورت او سیلی بزنید ممکن است برخورد انگشتان شما موجب آسیب‌دیدگی یا خونریزی در صورت او شود. ضربه زدن به نقاط ظریفی از صورت مانند چشم و گوش خیلی خطرناک است. بعضی از کودکان در اثر تنبیه بدنی دچار آسیب دیدگی اعصاب شده، فلج می‌شوند یا جان خود را از دست می‌دهند.

کودک ممکن است فکر کند کتک زدن دیگران کار خوبی است

تنبیه بدنی کودک این باور غلط را در او ايجاد مي‌كند که برای جلب موافقت دیگران باید آنها را کتک بزنید. کودک گمان می‌کند اجازه دارد با کسانی که از او کوچک‌تر هستند چنین رفتاری داشته باشد. او از قدرت خود در جهت منفی استفاده می‌کند و در دوران بزرگسالی، نمی‌تواند از دیگران «نه» بشنود یا مخالفت آنها را تحمل کند. هر گونه مخالفت از جانب همسالان، او را وادار می‌کند دست به خشونت بزند و با کتک زدن دیگران کار خود را راه بیندازد. کودکان ممکن است کتک زدن را به عنوان راهی برای حل مشکل بشناسند.

کودک ممکن است عزت نفس خود را از دست بدهد

تنبیه بدنی کودکان این پیام منفی قوی را به ذهن آنها القا می‌کند. کتک زدن کودکان موجب از دست رفتن عزت نفس و اعتماد به نفس آنها می‌شود. آنها خیلی زود به این نتیجه می‌رسند که هیچ ارزشی ندارند و به درد هیچ کاری نمی‌خورند!

کودک احساسات منفی خود را سرکوب می‌کند

خشم، ناامیدی و تمام احساسات منفی که ممکن است کودک در لحظه تنبیه با آنها روبه‌رو شود، به مرور زمان در ذهن او جمع می‌شود. این احساسات ممکن است روزی مانند گدازه‌های آتشفشانی فوران کنند و یاس و ناامیدی برای تمام اعضای خانواده مضر است. باید با روش‌های صحیح و مناسب منظور خود را به کودک بفهمانید، بدون اینکه احساسات او را جریحه‌دار کنید.

کودک از شما فاصله می‌گیرد

تنبیه بدنی به هر شکلی که باشد قطعا بین شما و فرزندتان دیوار و حائل ایجاد می‌کند. خود ما از کسانی که به نوعی سعی می‌کنند به ما آسیب برسانند نفرت داریم. به هر حال این طبیعت انسان است و پدر و مادر باید بدانند تاثیر انضباطی تنبیه بدنی، سطحی و موقتی است! برای ایجاد یک پیوند دائمی با فرزندتان باید در کنار آموزش نظم و انضباط، به او احترام هم بگذارید. تنبیه بدنی مولد احساس ترس است و برای همیشه بین والدین و فرزندان فاصله می‌اندازد. بسیاری از والدین اغلب به یاد نمی‌آورند که خودشان در دوران کودکی تا چه اندازه از تنبیه شدن متنفر بوده‌اند. شیوه‌های مثبت و متعددی برای نزدیک شدن به کودک و یادآوری اشتباهاتی که مرتکب شده وجود دارد. از کتک زدن کودک هیچ چیز عایدتان نمی‌شود!

مجله شهرزاد/گردآوری :گروه خانواده خوشبخت تبیان زنجان
http://www.tebyan-zn.ir/blest_family.html

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (2)

مامان متین
11 دی 91 11:29
با سلام خدمت شما مامان روانشناس. مطالب وبتون بسیار آموزندست .خیلی خیلی ممنون. من در خواست کمک دارم از شما.
پسر 5 ساله ای دارم .که رفتارهای خاص خودش رو داره .در مواقع مختلف وقتی ناراحت میشه سریع قهر میکنه و شروع میکنه به گریه کردن .وقتی هم ازش میخوایم که بهمون بگه که چرا گریه میکنه با همون حالت گریه میگه برای هیچی.به تازگی پسر دیگه ای به جمعمون اضافه شده.که باعث شده رفتارهای پسر اولم در مورد کارهاش و گریه کردن هاش و لجبازیهاش بیشتر بشه. به زبون میگه که پسر دوم رو دوست داره و حتی در خیلی کارها که میتونه بهم کمک میکنه تا بتونه برای پسر کوچکم کاری کرده باشه .اما این رفتارهای جدیدش منو کلافه کرده. برای هر موضوعی قهر میکنه ، اخم میکنه، حرف نمیزنه و گریه میکنه .گاهی از کوره در میرم. و تنبیهش میکنم میدونم اشتباه ولی اون لحظه اونقدر عصبانی میشم که حد نداره و بعدش خودم پشیمون میشم. لطفا کمکم کنید .چه رفتاری با پسرم داشته باشم .بی توجهی کردم ولی فایده نداشته.


مامان عزیز به سئوال شما در پرسش و پاسخ جواب داده شد
یه مامان بد
3 آذر 92 13:41
الان که دارم این مطلب می نویسم فقط گریه می کنم وچشمام حروف درست نمی بینه فکر می کنم هیچ مادری دوست نداره بچه اش بزنه منم دلم نمی خواد اما نمی دونم چه اتفاقی برام افتاد تا سر کوچکترین چیزی بچه نازنینم همون که برام عزیز رابه باد کتک بگیرم مثل امروز داشتم با تلفن صحبت می کردم به پسرم گفتم مامان می خوام حرف بزنم یه کم تلویزیون نگاه کن وهیچی نگو برخلاف همیشه شروع کرد به جیغ زدن وهر کاری کردم اروم نشد موقتا تلفن قطع کردم وکتک زدن شروع شد اونم فقط معذرت می خواست بعدش که اروم شدم مثل همیشه بغلش کردم بوسه بارونش کردم معذرت خواستم خدائیش بچه خوبیه منم که بدم خواهش می کنم کمکم کنید من همون ادمیم که اگر کسی به بچه اش می گفت تو ناراحت می شدم دعواش می کردم اما حالا خودم...
زهره یوسفی روانشناس كودك
پاسخ
دوست عزیز در چنین مواقعی سعی کن با چشم بسته فقط تا 3 شمرده و آرامش خود را حفظ کنید ... دلیل های متفاوتی برای این کار شما وجود دارد و اگر دلایل رو بتونی پیدا کنی که چه موقع این حالات بیشتر میشه و باعث این کار میشه رو ، بهتره مثلا وقتی که از چیز کوچیکی ناراحتی ... وقتی که موضوعی مورد میل شما نباشه ... مواقعی که گرسنه ایی ...