پرورش هوش و روانشناسي كودكپرورش هوش و روانشناسي كودك، تا این لحظه: 11 سال و 5 ماه و 9 روز سن داره

سایت تخصصی پرورش هوش و روانشناسی کودک نوانديشان اهواز

فرق کودک بیش‌فعال با شیطان چیست؟

1392/7/14 0:08
7,861 بازدید
اشتراک گذاری

آیا واقعا فرزند شما چنین مشکلی دارد یا این تنها یک ویژگی رفتاری است که در اصطلاح به آن شیطنت گفته می‌شود. حالا وقت آن است که نگاه دقیق‌تری به این مشکل بیندازید تا از سوءتفاهم درباره فرزندتان پیشگیری کنید.

تازه وارد مهمانی شده‌اید که کوچولوی‌تان شروع می‌کند از سر و کله میزبان بالا رفتن. یک جا بند نمی‌شود و مدام وسط حرف دیگران می‌پرد. یکی از مهمانان به کنایه‌ به شما می‌گوید باید فرزندتان را نزد روانپزشک ببرید چون احتمالا بیش‌فعال است. اما آیا واقعا فرزند شما چنین مشکلی دارد یا این تنها یک ویژگی رفتاری است که در اصطلاح به آن شیطنت گفته می‌شود. حالا وقت آن است که نگاه دقیق‌تری به این مشکل بیندازید تا از سوءتفاهم درباره فرزندتان پیشگیری کنید.

بیش‌فعالی چیست؟
 این اختلال یکی از اختلالات شایع و در عین حال با تشخیص سخت برای پزشکان است. اختلال بیش‌فعالی بیماری پیچیده‌ای است و اغلب تشخیص داده نمی‌شود. درباره کودکی که با چنین اختلالی تشخیص داده می‌شود 3 علامت را نباید از یاد ببرید که شامل پرتحرکی، کمبود توجه و تمرکز و در نهایت اعمال تکانه‌ای(کارهای ناگهانی و غیرقابل پیش‌بینی) است.
زمانی که پزشک بتواند جزئیات لازم را از والدین و مدرسه به دست آورد می‌توان معیارهای لازم را در نظر گرفت. علائم اختلال بیش‌فعالی- کم‌توجهی باید در بیشتر از یک مکان دیده شود مثلا خانه و مدرسه و البته اینکه برای چند ماه این علائم بروز کند.
داشتن 6 علامت یا بیشتر از علائم اختلال کم‌توجهی یا بیش‌فعالی که باید دست‌کم 6 ماه وجود داشته باشد تا بتوان گفت کودک

درباره کودکی که با چنین اختلالی تشخیص داده می‌شود 3 علامت را نباید از یاد ببرید که شامل پرتحرکی، کمبود توجه و تمرکز و در نهایت اعمال تکانه‌ای(کارهای ناگهانی و غیرقابل پیش‌بینی) است.

بیش‌فعال است.

علائم بیش فعالی

تعدادی از علائم مربوط به بیش‌فعالی و اختلال توجه و تمرکز شامل موارد زیر است: کودک غالبا با دست‌هایش بازی می‌کند و در جایش می‌لولد. کودک معمولا کلاس را ترک می‌کند. غالبا می‌دود یا می‌پرد. اغلب بازی یا فعالیت‌هایش پر سر و صداست. به نظر می‌رسد کودک همیشه در حال حرکت است. زیاد صحبت می‌کند. از توجه به جزئیات ناتوان است. اغلب قادر به پیگیری دستورات یا اتمام کارها نیست. اغلب وسایل خود را گم می‌کند.

ممکن است کودک شما بیش‌فعال باشد
برای کودکی با اختلال بیش‌فعالی- کم‌توجهی انجام برخی رفتارها ممکن است سخت‌تر باشد حال بهتر است این سؤال‌ها را از خودتان بپرسید: آیا زمانی که از کودک‌تان می‌خواهید کاری انجام دهد مشکلی در شنیدن دارد؟ آیا او نسبت به دیگر کودکان سریع‌تر هیجان‌زده می‌شود؟ آیا خانه شما در زمان غذاخوردن، به خواب رفتن، ‌شستن دندان‌ها و دیگر کارها به میدان جنگ بدل می‌شود؟ آیا معلم شما نسبت به رفتار کودک شما در مدرسه نگران است؟ او زود تمرکزش را از دست می‌دهد و فراموش‌کار است؟

این بچه‌ها مغزشان متفاوت است
 اختلال بیش‌فعالی- کم‌توجهی یک بیماری عصبی-رفتاری است با 2 مولفه: بیش‌فعالی و بی‌توجهی یا نداشتن تمرکز. برخی از این کودکان به صورت واضح فعالیت زیادی دارند و برخی هم توانایی تمرکز ندارند اما بیشتر آنها هر دو مشکل را با هم دارند. این بچه‌ها مغز ماشین فراری را دارند اما با ترمز‌ دوچرخه. ذهن آنها در حال مسابقه است اما نمی‌توانند در زمان لازم سرعت‌شان را کم کنند.
اسکن‌های متعدد نشان می‌دهد بخشی از مغز کودک دچار اختلال که به کنترل رفتار کمک می‌کند، موجب تمرکز می‌شود و آنچه نیاز به انجام آن دارد را طبقه‌بندی می‌کند، کمی کوچک‌تر است.علاوه بر این انتقال‌دهنده‌های عصبی شیمیایی مغز مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی‌نفرین که پیام را از یک قسمت مغز به قسمت دیگر می‌فرستند در آنها دچار کمبود است بنابراین برای مثال اگر معلم یک آموزش 5 مرحله‌ای به کودک بدهد، او ممکن است تنها بتواند 2 مرحله اول را انجام دهد و توالی کارهای بعدی را از دست بدهد.

پسران سه برابر دختران در معرض این اختلال هستند و به طور معمول دختران 5 سال بعد از پسران تشخیص داده می‌شوند.



دلیل بیش‌فعالی معلوم نیست

 بیشتر مطالعات نشان می‌دهد اختلال بیش‌فعالی موروثی است. اما در سال‌های اخیر تحقیقات از ارتباط این اختلال با مواد سمی محیطی مانند بیس‌فنول A و فتالات(مهم‌ترین مواد در تولید مواد آرایشی، پلاستیک، پرده حمام) و همین‌طور حشره‌کش‌ها خبر می‌دهد. این علم بسیار جدید است و تحقیقات همچنان باید ادامه پیدا کند. کودکان نسبت به مواد سمی محیط حساس هستند و باید نسبت به مواجهه آنها با این مواد دقت شود.
چندین دلیل دیگر برای ابتلای کودک به اختلال بیش‌فعالی می‌توان در نظر گرفت که از جمله‌ می‌توان به ژنتیک، آسیب کوچک مغزی در زمان تولد یا حتی استرس و نگرانی دوران بارداری اشاره کرد.

چطور تشخیص بدهیم
در اختلال بیش‌فعالی- کم‌توجهی معدل سنی می‌تواند از 2 یا 3 سالگی باشد. در 2 سالگی پزشکان به دنبال یافتن علائم هستند و هرچه زودتر این نقص تشخیص داده شود زودتر می‌توان مداخله کرد. اما در اغلب موارد تا زمانی که کودک به سن مدرسه نرسیده که نیاز به توجه و نشستن طولانی مدت داشته باشد، اين اختلال قابل تشخیص نیست. بچه‌های باهوشی که نشانه‌های ضعیفی دارند ممکن است سال‌ها علائم را داشته باشند تا دوره آموزشی مدرسه که باید برنامه منظم،‌ چند منظوره و مدیریت زمان انجام دهند و اینجاست که دچار مشکل می‌شوند.

دختران فرق دارند
 پسران سه برابر دختران در معرض این اختلال هستند و به طور معمول دختران 5 سال بعد از پسران تشخیص داده می‌شوند. دختران بی‌نظم و ساکت کمتر به چشم می‌آیند حتی اگر اختلال‌شان به اندازه پسران باشد. بی‌توجهی و نادیده گرفتن موضوعات پیرامون از علائم اختلال در دختران مبتلا به بیش‌فعالی است.
در پسران به جای آن انجام و بروز حرکات و رفتارهای متفاوت و غیرمنطقی بدون انگیزه قبلی و برنامه عاری از فکر

دارودرمانی زمانی پیشنهاد می‌شود که تعداد علائم کودک براساس سنش مشخص شود و تنها زمانی از دارو استفاده می‌شود که کودک واقعا نیاز داشته باشد.

انتظار می‌رود. در دوران دبستان دخترانی با اختلال بیش‌فعالی، کودکانی کم‌دقت یا بی‌دقت هستند،میگناirهمچنین در آموختن مهارت‌های آموزشی و حل مسائل ضعیف بوده و به جزئیات و موضوعات محیط پیرامون خود توجه ندارند، کمتر توجه می‌کنند و با تمام کردن کارها مشکل دارند اما آنها معمولا پرخاشگر نیستند. دختران قرار نیست کیف مدرسه‌شان را در زمین بازی جا بگذارند یا دفتر مشق‌شان کثیف باشد.

تشخیص سخت است

 هیچ آزمایشی وجود ندارد که با انجام آن بتوان گفت کودک دچار بیش‌فعالی است. اما اغلب پزشکان با تاریخچه خانوادگی، جزئیات پرسش‌هایی که انجام می‌دهند و بررسی رفتار کودکان و میزان اهمیت آن براساس سن و سال او سعی می‌کنند تشخیص صحیح را داشته باشند. با صحبت کردن با کودک، والدین و معلمان و اگر لازم باشد مادربزرگ و پدربزرگ و اقوام پزشکان می‌توانند تعیین کنند علائم با توجه به سن کودک متناسب است یا مشکل جدی وجود دارد. آنها باید عواملی مانند عصبانیت، اختلال یادگیری،‌ افسردگی، طلاق یا بیماری یکی از اعضای خانواده را هم در نظر بگیرند.

درمان دارویی برای کدام بچه‌ها لازم است؟
دارودرمانی به همراه روان‌درمانی و تغییراتی که در زندگی روزانه کودک ایجاد می‌شود می‌تواند شرایط را بهبود دهد. داروها زمانی که با رفتار درمانی همراه شوند می‌توانند پرخاشگری و بی‌توجهی کودک را به میزان زیادی بهبود دهند.

دارودرمانی زمانی پیشنهاد می‌شود که تعداد علائم کودک براساس سنش مشخص شود و تنها زمانی از دارو استفاده می‌شود که کودک واقعا نیاز داشته باشد.
در کودکانی که علائم متوسط تا شدید این اختلال را دارند دارودرمانی کمک‌کننده است. در علائم خفیف‌تر معمولا از مشاوره درمانی استفاده می‌شود. اما دارویی که برای یک کودک کارساز بوده است نمی‌تواند برای دیگری هم همان نتیجه را داشته باشد. به همین دلیل پزشکان نظارت زیادی بر کودک دارند تا بتوانند ترکیب مناسب را پیدا کنند.

مشخص نیست چرا اما کودکانی که در یک سن خاص دارويي را تحمل نمی‌کنند ممكن است چند سال بعد به خوبی به همان دارو جواب می‌دهند.

 

پاسخ دوستان

نی نی دانلود(مامان علیرضا)
ارسال پاسخ : 1392/6/30 - 19:54 | انتخاب بهترین پاسخ
  کودک پیش فعال معمولا وقتی باهاش صحبت کنیم اصلا حواسش رو به ما نمی ده. معمولا مدام در حال دویدن و خرابکاریه . در ضمن خوابشون هم کمه و واقعا نمی خوابن اکثرا همه ازش عاصی می شن. معمولا سرشون رو به زمین می کوبن جیغ می زنن و....

سوگند
ارسال پاسخ : 1392/6/30 - 13:56 | انتخاب بهترین پاسخ
  اره من هم دیدم اونها واقعا فقط به فکر خرابکاری هستند و به نظر من بهترین راه اینه که جوری سرگرمشون کنیم که وقتشون پر بششه.
پسر خاله ی دختر داییم همین شکلی بود و روانشناس اینو پیشنهاد کرد.و حالا که میره کلاس اول واقعا بهتر شده.

مامان سمانه
ارسال پاسخ : 1392/6/30 - 12:56 | انتخاب بهترین پاسخ
  سلام.یکی از دوستان من دو تا پسر داره که به نظرم یکشون بیش فعاله کارهای فوقالعاده عجیب غریب انجام میده الان کلاس دوم دبستانه بر خلاف عقیده مادرش که میگه این کاراش از هوش زیادشه اصلا تو مدرسه موفق نیست چون حوصله گوش دادن به حرف معلم رو نداره فوق العاده پرخاشگره یکی از کارای عجیبی که من خودم دیدم یه طناب بلند رو به پنکه سقفی وصل کرده بود ومثل تاب ازش استفاده میکرد وچنان تاب میخورد که من وحشت کرده بودم به شدت خودشو به در و دیوار وکمد میکوبید لذت هم میبرد به مادرش میگم اصلا چطور دستش به پنکه سقفی رسیده میگفت نمیدونم .همیشه رو کابینت و بالای کمد میبینمش اصلا تحمل رو زمین بودن رو نداره اگه بخوام از کارای عجیبش بگم خیلی طولانی میشه ولی واقعا بچه های بیش فعال شیطنت های طبیعی ندارن .یه بار رفته بود تو لباسشویی واصرار داشت که روشنش کنن .مادرش میگه باوجودی که الان کلاس دومه چهار چشمی باید مواظبش باشم که بلایی سر خودش نیاره .

مامان و بابا
ارسال پاسخ : 1392/6/30 - 10:08 | انتخاب بهترین پاسخ
  کودک بیش فعال کودکی که اصلا نمیتونه دودقیقه ارام سرجایش بشینه تمرکز نداره درمدرسه برای دیکته مشکل داره وقتی میخواهدیک کاری که نیاز به تمرکز داره انجام بده نمیتونه همیشه دچاراضطراب هست یک کتاب قصه براش بخواهی بخونی حوصله نداره تا اخربشینه وگوش کنه پرهیجان هستش انرزیشون زیاده خسته نمیشن انرزیشون بایدتخلیه بشه تابتونن اروم وقرارداشته باشند

مامان سهند و سپهر
ارسال پاسخ : 1392/6/30 - 9:12 | انتخاب بهترین پاسخ
  دقيقا نميدونم به چه كودكي بيش فعال مي گويند و مرز بين بيش فعالي و شيطوني چي هست
ولي كودكاني رو ديدم كه از خيلي كوچكي بچه هاي بزرگتر از خودشون رو كتك مي زنند ، اشيا سنگين رو پرتاب مي كنند و مثلا در حدي كه شيشه تلويزيون ... را مي شكنند ، عصبي و پرخاشگر هستند و يك لحظه آرام و قرار ندارند ، مثلا يك بچه اي بود كه در اثر دويدن زياد، تمركز و تعادلش رو از دست ميداد و سرش با شدت و بسيار محكم به در يا ديوار مي خورد كه صداي بلندي ايجاد ميشد ولي اصلا انگار نه انگار نه دردش ميومد نه ناراحت مي شد و باز دوباره بلند مي شد و ميدويد. ولي دقيقا نميدونم بيش فعالي به اينها مي گويند يا نه...

مامان ٣تا دخملى
ارسال پاسخ : 1392/6/30 - 8:48 | انتخاب بهترین پاسخ
  من بيش فعال ديدم
هى بدوبدو ميكنه اصلاً سرجاش نميشينه
پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (2)

سپيده
30 آبان 94 13:45
با سلام من پسري 7 ساله دارم معلمش ميگه از لحاظ هوشي هيچ مشكلي نداره ولي سر كلاس آرام و قرار نداره بنظر شما علت چيست
ملیس
19 مرداد 97 15:58
سلام پسر من  دو سالشه تو خونه تقریبا آرومه .میتونه حدودا یک ساعت کارتون ببینه بین کارتونها تمایز قایل میشه .بعضیلشونو دوست نداره و....خیلی پر سر و صدا نیست ولی وقتی باهاش حرف میزنم توجه نمیکنه زیاد .کلمات رو تکرار نمیکنه و حرف نمیزنه .فقط نگاهم میکنه و می خنده .ولی وقتی بیرون از خونه هستیم خیلی این ور اون ور میره و اصلا براش مهم نیست که از پدر و مادرش دور باشه انقدر به فکر بازیه که اگر گم هم بشه متوجه نمیشه .بیرون از  خونه همش مجبورم بغل کنم چون دستمو نمیگیره و هر حا که خواست می ره نمیدونم بیش فعاله یا شیطونه