پرورش هوش و روانشناسي كودكپرورش هوش و روانشناسي كودك، تا این لحظه: 11 سال و 5 ماه و 10 روز سن داره

سایت تخصصی پرورش هوش و روانشناسی کودک نوانديشان اهواز

کمک‌های والدین و مربیان در کاهش لکنت زبان کودکان

1391/9/23 14:56
5,298 بازدید
اشتراک گذاری

آیا کودک شما هم لکنت زبان دارد ؟؟ آیا خود کودک از لکنت زبانش رنج میبرد ؟؟ آیا شما چاره ای برای کودک خود اندیشیده اید ؟؟؟!!!

 

 مامان سپیده عزیزم جواب داده:

من که هنوز تجربه اینو نداشتم و امیدوارم هیچ وقت هم تجربش نکنم ولی فکر می کنم مراکز گفتار درمانی باید برن. خیلی دوست دارم بدونم علت لکنت بچه ها چیه؟ چرا اینجوی می شن؟

 

مامان سوبی مهربون برامون نوشته:

 من از یه دکتر شنیدم که میگفت برای برطرف شدن لکنت زبان کودکان باید بااونها کلمات درست تمرین کرد و به اونها اموزش داد که جلوی اینه بنشینند و لغات درست بگن واینکه به خاطر لکنت زبان هرگز بچه هارو مسخره نکرد و هرجاهم که میخوان صحبت کنن هرگز به جای اونها صحبت نکنید و در جمع اجازه بدین که خودشون صحبت کنن تا اعتماد به نفسشون تقویت بشه در طول روز باید با کودک تمرین کرد تا یاد بگیره  

در ادامه بحث با ما باشید

کمک‌های والدین و مربیان
کودکی که لکنت دارد تنها گفتارش قدری طولانی‌تر می‌شود، وگرنه تمامی خواسته‌ها و نیازهایش مشابه سایر کودکان است. او باید در وهله اول خود را عادی بداند، ارزش‌های اجتماعی، مسؤلیت‌های گوناگون و رفتارهائی که از سایر کودکان انتظار دارید، باید از او هم نیز انتظار داشته باشید، اختصاص دادن زمان کافی برای شنیدن صحبت‌های کودکی که مبتلا به لکنت است، سبب می‌شود تا احساس اعتماد به نفس کند و نظرات و گفته‌هایش را با ارزش بداند. فراهم آوردن فرصت‌هائی برای شنیدن حرف‌های کودک تا حد زیادی می‌تواند لکنت او را کاهش دهد.

اگر زمانی که کودک صحبت می‌کند احساس کند گفتارش قطع نمی‌شود، با آرامش و راحتی بیشتری صحبت خواهد کرد، و بالعکس چنان چه احساس کند کلامش از جانب والدین، خواهران، برادران و دیگر اعضاء خانواده‌اش قطع خواهد شد، نمی‌تواند به سهولت و روانی صحبت کند.

هنگامی که با کودک درباره لکنت زبان صحبت می‌کنید، سعی‌تان بر این باشد که مثال‌ها و نمونه‌هائی عینی از زندگی روزمره آشنای او برایش بیاورید تا نگرشی عادی، ملموس و قابل حل از آن در ذهنش داشته باشد. با این کار اطرافیان کودک می‌توانند هم زمینه‌ای برای گفت و گوئی راحت و صمیمانه با فرزندشان ایجاد کنند وهم به او کمک کنند تا به‌گونه‌ای مثبت درصدد حل مشکل خود برآید.

چنان‌چه والدین، مربیان و اعضاء مؤثر خانواده بتواند شرایطی را که موجب کاهش و یا افزایش لکنت زبان کودک می‌شود تشخیص دهند، می‌توانند نقش فعالانه‌ای در بهبودی کودک و درمان لکنت او ایفا کنند. به کودکی که به لکنت مبتلاست، هیچ‌گاه با اضطراب و نگرانی نگاه نکنید و هرگز ترس خود را از این که ممکن است کلمات کودک از گیرها و تکرارها خلاص نشود، ابراز نکنید. به‌همین منظور توجه به نکات زیر در خانه می‌تواند سودمند باشد.
▪ هنگام صحبت، سخنان یکدیگر را قطع نکنند.

▪ رعایت نوبت در صبحت کردن می‌تواند فشار و تنش‌های کودک را کاهش دهد.
▪ به‌‌جای یکدیگر صحبت نکنند (هرکس باید حرف خودش را بزند).
▪ انتظارات غیر معقول از کودک نداشته باشند.

▪ هنگام سخن گفتن و گفت و گو با کودک رقابت نکنند.
روش‌های درمانی لکنت‌زبان برای درمان لکنتزبان کودکان روش‌های بی‌شماری وجود دارد که هر یک بر دیدگاهی خاص تدوین شده‌اند

 

از جمله؛ روش‌های روان‌کاوی، گروه درمانی، خود درمانی، دارو درمانی، شناخت درمانی و...
▪ کودک را با سئوالات مکرر و گوناگون خود تحت فشار قرار ندهند.
▪ از کودک نخواهند تا بالاجبار جلوی جمع سخنرانی کند و یا شعر بخواند، بلکه او را تشویق کنند تا از صحبت کردن در جمع نهراسد و به تدریج احساس آرامش و راحتی کند.

▪ شرایطی که موجب ناراحتی، ضعف و ناتوانی کودک می‌شود، برایش ایجاد نکنند.
▪ سرعت و شتاب را از جریان زندگی کودک حذف کنند.

▪ هنگام صحبت کردن با کودک از جمله ساده و کوتاه استفاده کنند.
▪ وقتی با کودک صحبت می‌کنند، موضوع صحبت را پشت سر هم تغییر ندهند، زیرا ذهن کودک را خسته می‌کنند.

▪ لکنت پدیده‌ای است که اغلب قطع و وصل می‌شود. اگر والدین و مربیان بتوانند در طول شرایطی که لکنت در آن شروع می‌شود را پیدا کنند، می‌توانند برای قطع آن به کودک کمک کنند.
▪ زمانی که کودک می‌خواهد صحبت کند، شهامت و جرأت او را از بین نبرند.

▪ کودک را تشویق کنند تا در مورد ترس‌ها. هیجانات و اضطراب‌هایش صحبت کند.
▪ اگر کودک ترجیح می‌دهد درباره لکنتش صحبت نکند، افراد خانواده هم عکس‌العمل خاصی نشان ندهند.

هنگامی که برای کودک داستانی می‌خوانند، با صدائی بلند و شمرده بخوانند. در صورت تمایل کودک، اجازه دهند که او هم داستان را تعریف کند.

▪ در مواردی با تقویت اعتماد به نفس کودک، میزان لکنت او کاهش می‌یابد، بنابراین والدین و اعضاء مؤثر خانواده می‌توانند با مهم‌ نشان دادن توانائی‌های کودک و کم اهمیت نشان دادن لکنت او، عزت نفس او را تقویت کنند (نقاط قوتش را تشویق کنند و کمک کنند تا به هدف‌هایش ـ هر چند کوچک و ناچیز باشد ـ برسد).

▪ هیچ گاه با کودک با خشم و عصبانیت صحبت نکنند.
▪ حداقل روزی ۱۰ ـ ۵ دقیقه با کودک آرام صبحت کنند.
▪ علاقه و محبت خود را با روش‌های گوناگون به کودک نشان دهند و حس اعتماد به نفس و ارزشمندی را در او تقویت کنند.
هیجان بالا از هر منبعی که باشد، میزان لکنت را افزایش می‌دهد.

لکنت حاصل اضطراب و عدم آگاهی از چگونگی ساختار گفتار قابل قبول است. اگر شما بتوانید به جای آن چه که در گذشته رخ داده است، بر آن‌چه اکنون و در آینده می‌توانید انجام دهید، توجه و تمرکز داشته باشید، کمک بزرگی به کودک خواهید کرد.

دکتر محمد والی پور متخصص روانپزشک

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (2)

مامان فرید
22 آذر 91 22:24
دوست عزیزوبا فکرم من نی نی ندارم چون بچه هام بزرگ شدن ولی واسه این کار خوبت بهت تبریک میگم وبرات ارزوی موفقیت دارم


ممنونم مامان فرید عزیزم
مریم
18 اسفند 92 11:25
سلام دوست خوبم ممنون که برام وقت گذاشتید پسرم 2 سال و 5 ماهشه چند روز قبل سونوگرافی رفتیم اصلأ همکاری نکرد طوری که من و پدرش مجبور شدیم دست و پاشو بگیریم و اونم داد میزد فکر کنم ترسیده تو پروژه از پوشک گرفتن هم هستیم شاید بابت اون هم استرس داره البته من همه شرایطو رعایت کردم و اونم تقریبآ موفق شده البته از اوایل به حرف افتادن گاهی رو آ گیر میکرد ولی حالا بیشتر شده بیشتر اولین حرف اولین کلمه جمله رو تکرار میکنه اما نه همیشه من خیلی نگرانم ممنون میشم کمکم کنید
زهره یوسفی روانشناس كودك
پاسخ
خوب میشه دوست عزیز . این به خاطر اون شوک شدیدی بوده که بهش وارد شده . اون طور که شما برام نوشته بودید که شما دست هاش و باباش پاهاش رو گرفته تا عمل سونو گرافی انجام بشه این بزرگترین شوک میتونه به کودک باشه احساس امنیت و محبت رو تا چند روز بیشتر کنید و اگه این لکنت ادامه داشت حتما به یک روانشناس کودک مراجعه کنید .