پرورش هوش و روانشناسي كودكپرورش هوش و روانشناسي كودك، تا این لحظه: 11 سال و 5 ماه و 15 روز سن داره

سایت تخصصی پرورش هوش و روانشناسی کودک نوانديشان اهواز

پرسش و پاسخ (تربیت کودک)

1391/10/24 13:35
6,358 بازدید
اشتراک گذاری

مامان فهیمه سئوال پرسیده :دختر من دو سال و نه روزشه,تا نه روز پیش مدتی بود که خیلی منو دندون و نیشگون میگرفت و من میزاشتم کارشو بکنه تا تخلیه بشه و فکر میکردم اینجوری آروم میشه,ولی کم کم داشت این رفتارو با اطرافیانم میکرد و تصمیم گرفتم تنبیهش کنم,بهش گفتم اگه دندون بگیری باید چند دقیقه بری تو اتاق بیرون نیای,روز اول تهدیدمو عملی کردم وبردمش تو اتاق و گفتم باید همینجا بمونی و خودمم پیشش موندم, براش سخت بود و کلی گریه کرد و چسبید بهم و من بغلش نکردم و کمی بعد بغلش کردم بردمش بیرون, زود حساب کار دستش اومد و الان خیلی خوب شده و اصلا دندون نمیگیره
الان وقتی مهمونی جایی میریم میخواد چیزاشونو به هم بریزه مجبورم تهدیدش کنم که اگه ادامه بده تنبیه میشه و احساس میکنم این روش داره روش تاثیر بدی میزاره و ترسو میشهو نمیدونم چجوری باهاش رفتار کنم که هم خودش لطمه نخوره هم بتونم کنترلش کنم خرابکاری نکنه خیلی احساس درماندگی میکنم,خیلی مطالب روانشناسی کودک رو دنبال میکنم ولی عملا بهم جواب نمیده

تنبيه كلامی كودكان به چه صورتی باشد؟

گاهی اوقات کودکان رفتاری را انجام می دهند که باید تنبیه شوند ، اما تنبیه کلامی باید به چه صورتی باشد که تاثیر بدی در روحیه کودک به جا نگذارد؟



یك روانپزشك  روش مورد تایید در تنبیه را روش محروم كردن دانست و افزود: می‌توان كودك را از یك سری امتیازات مثل تماشای برنامه‌های تلویزیونی، رفتن به منزل دوستان یا خرید وسایل خوشحال كننده و... محروم كرد.


دكتر با بیان اینكه در هر خانه‌ یك سری اصول كلی حاكم است كه باید از افراط و تفریط از آنها پرهیز شود، اظهار كرد: در تربیت كودك بعضی از خانواده‌ها آزادی كامل و مطلق را به نفع كودك می‌دانند ولی برخی دیگر سیستم استبدادی و قوانین زیاد و خشك بر كودك تحمیل می‌كنند كه هر دو روش اشتباه است.


وی ادامه داد: بهتر است در خانواده یك سری اصول كلی و خط قرمزهایی براساس هنجاری‌های آن خانواده وجود داشته باشد. همچنین والدین باید بر روی اصولی كه می‌خواهند فرزندشان تربیت شود توافق و ثبات داشته باشند و بین پدر و مادر دوساز ناهمگون زده نشود.
وی با اشاره به اهمیت اصول مذكور در تربیت كودك افزود: همچنین والدین در موقعیت‌های مختلف ثبات داشته باشند. به عبارتی دیگر اگر والدین در یك موردی قانونی بگذارند، نباید بطور دائم برای آن استثناء قائل شوند.


ایشان روشهای تربیت كودك را به دو دسته تنبیه و تشویق تقسیم كرد و گفت: تنبیه از نظر لغوی به معنی بیدار كردن، آگاهی دادن و آنچه كه در ذهن مساوی با ضرب و شتم برخوردهای تند است، می‌باشد.


وی هدف از تنبیه را اصلاح، آگاهی دادن و هدایت كردن عنوان و اضافه كرد: هیچ وقت تنبیه به معنای خشم خود را فروشاندن، تحقیر كردن و اذیت و آزار طرف مقابل نیست و هرجا والدین احساس می‌كنند خود را تخلیه كرده و خشم خود را فرو می‌نشانند، این عمل به معنای تنبیه نیست.


وی با بیان اینكه تنبیه الزاما فیزیكی نیست، گفت: در تربیت كودك اغراق نیست اگر بگوییم تنبیه فیزیكی جایی ندارد و چنانچه بعضی از والدین بخواهند جایی برای تنبیه قائل شوند آن را به عنوان آخرین گام بكار ببرند.


این روانپزشك گفت: تنبیه فیزیكی نباید باعث درد و آسیب به كودك شود و هدف از این تنبیه آن است كه پدر و مادر با این روش ناراحتی خود را از رفتار كودك نشان داده و توجه وی را به بدی و زشتی رفتارش جلب كنند كه نهایتا می‌تواند در حد یك پشت دستی زدن یا آرام پشت باسن كودك زدن باشد.


وی تنبیه كلامی را شكل دیگری از بروز تنبیه دانست و تصریح كرد: زمانی كه كودك رفتاری برخلاف هنجارهای موجود در خانه انجام دهد، پدر و مادر در حد كلامی با گفتن “از آن رفتار شما ناراحت شدم“، “از برخورد شما عصبانی هستم” یا “كار شما كار خوبی نیست” و در كنار آن اخمی كنند، ترش رویی كنند یا موقتا ارتباط عاطفی صمیمانه را كمرنگ كنند و لازم است در زمان انجام كارهای گفته شده، رفتار كودك مورد سرزنش قرار گیرد نه شخصیت وی.


وی با تاكید بر كمتر استفاده كردن از تنبیه فیزیكی توصیه كرد: حتی‌الامكان باید موارد این نوع تنبیه زیاد نباشد؛ چرا كه اگر رفتار كودك را دائما سرزنش كرده یا به وی تذكر دهیم، اثر تنبیه كمرنگ می‌شود.


این روانپزشک خطاب به والدین توصیه كرد: از سرزنش شخصیت كودك و نسبت دادن صفات زشت به وی پرهیز كنید، وی را توهین و مسخره نكنید، با كنایه و طعنه با كودك حرف نزنید. همچنین جلوی دیگران بیش از حد از او انتقاد نكنید.


وی در خصوص نكات قابل اهمیت در مورد تنبیه فیزیك و كلامی گفت: تنبیه باید كاملا متناسب با رفتار كودك باشد؛ به طوری كه نباید برای رفتاری كه خیلی بد نیست تنبیه بدی در نظر بگیریم. همچنین علت تنبیه مشخص باشد و علت آن برای كودك توضیح داده شود. همچنین بین تنبیه و رفتار كودك فاصله زمانی زیادی نباشد.


این روانپزشك آسیب جسمی، افزایش خشونت، پرخاشگری و لجاجت،‌ افت تحصیلی و تا حدودی بهره هوشی، احتمال مشكلات روانپزشكی مانند افسردگی، رفتارهای ضد اجتماعی و وابستگی به مواد را از عوارض تنبیه زیاد كودك عنوان كرد.


وی همچنین افت اعتماد به نفس، ایجاد شخصیتهای منفعل و وابسته و عدم پرورش روحیه قاطعیت در كودك را از دیگر عوارض تنبیه فیزیكی یا كلامی زیاد دانست.
وی گفت: ‌در بعضی از موارد، رفتار منفی كودك را بر روی خود نیاورید كه این روش در اوایل شروع آن رفتار كاربرد دارد.


این روانپزشك در پایان یادآور شد: در برخی مواقع بهتر است از روش تشویق استفاده كرد كه می‌تواند به شكلهای كلامی، رفتاری و خریدن هدیه و جایزه اعمال شود.


 

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (4)

ملی مامان میکاییل
26 دی 91 7:07
راستش من شبیه این مطالب رو هم قبلا خونده بودم اما واقعا آدم بعضی جاها مستاصل می شه پسر من 16 ماهشه وقتی فروشگاه می ریم تبدیل می شه به یه موجوده کنترل نشدنی تمامه لباس ها رو می ریزه زمین شامپو ها رو می ندازه تا من بخوام جمعش کنم خودشم میدوئه با سرعت می ره که مجبورم بدون جمع کردن ریخت و پاشها به سرعت پشت سرش برم دسته گله دیگه به آب نده واقعا به مرز جنون می رسم گاهی من واقعا نمی دونم باید چجوری در خوره سنش باهاش رفتار کنم که متوجه کارش بشه ؟؟؟؟؟
neda
16 فروردین 97 1:00
سلام تروخدا کمکم کنید پسر 18 ماهه تی دارم که از 6 ماهگی که افتاده به کمک غذا هیچ وقت با میل خودش غذا نخورده تا الان همیشه یه زور و با سرگرم کردنش و ترفندهای مختلف بهش غذا دادم اما الان دیگه واقعا حریفش نیستم از همون اول یکم اولش با حالت تهوع غذا رو میخورد الانم ظرف غذارو که میبینه ناراحت میشه و فرار میکنه به زورم میدیم بهش جیغ میزنه و گریه میکنه و سعی میکنه بیارش بالا قطره اهن و مولتی ویتامینم بهش میدم تروخدا کمکم کنید راهنمایی کنید چکار کنم که با میل خودش بی درد سر غذا بخوره؟
پونه
21 خرداد 97 21:39
با سلام.من یه پسر سه ساله ویه پسر یه ماهه دارم پسر سه ساله ام هر جا میرم پشت سرم قایم میشه هنوز نمیتونه حرف بزنه فقط چند کلمه میگه فقط هم با منو باباش. با بچه ها نمیتونه ارتباط برقرار کنه خیلی نگرانم لطفاً راهنمایی کنیدحموم نمیره پارک میبرم بازی نمیکنه همش تو خودشه
رحیم زاده
18 آذر 99 23:07
سلام خسته نباشید من پسرم کلاس اوله و دو ماهی میشه که به لباس زنانه توجه نشون میده مثلا میگه مامان فلان لباستو ببینم نشونش دادم برگشت گفت چقدرقشنگه و در کل این چند سال هم دو سه باری لباس زنونه پوشیده و این آخریا یه تیشرت نگین دار پوشیده بود که وقتی منو دید درآورد با اینکه من دعواش نکرده بودم فقط گفته بودم شما پسری و لباس زنونه نباید بپوشی و سری آخر هم عکس العملی نشون ندادم میخواستم ببینم اگر پوشید چیکار کنم از سرش بیفته ؟ و اینکه خیلی به کت و شلوار و پیراهن مردونه علاقه داره و اگه لباسش کهنه شه و دور بندازم ناراحت میشه خیلی  من سردرگم شدم نمیدونم چی میخواد!